Critical Alignment Yoga stap voor stap 

Stress en spanning zetten zich vaak vast in het lichaam. Je herkent het vast wel, na bijvoorbeeld een dag achter de computer zitten. Je spieren en je gewrichten verstijven. Dit kan leiden tot een slechte houding en (chronische) klachten, fysiek en mentaal.

Iedereen heeft specifieke plekken waar spanning zich vast kan zetten. Vaak is dit veroorzaakt door je automatische, onbewuste en ingesleten bewegingen. Het is belangrijk om dit teveel aan 'spanning' stap voor stap op te lossen of nog beter … het opbouwen van spanning te voorkomen door een nieuwe houding en een nieuwe manier van bewegen aan te leren!

Het stappenplan van CAY (Ontspannen - Bewegen - Kracht en Coördinatie) helpt je daarbij. De drie 'CAY-stappen', die ik in iedere les toepas, kunnen alleen in samenhang en in de juiste volgorde zorgen voor het doorbreken van je automatische (beweeg)patronen. 

Zo zal iedere CAY les er op gericht zijn om jouw 'belastende' voorkeurshoudingen en -bewegingen te ontdekken. En wanneer je je 'onderzoekend' opstelt, zal iedere les je weer verder op weg helpen naar een nieuwe, ontspannen, vrijere manier van bewegen. 

Als je lichaam vrijer en meer ontspannen beweegt, dan zul jij je ook 'vrijer, lichter en opener' door het leven kunnen bewegen!

Wat de stappen inhouden en hoe de lessen zijn opgebouwd, lees je hieronder:

 

Critical Alignment Yoga methode
In de yogalessen werk ik volgens de specifieke Critical Alignment Yoga methode, van Gert van Leeuwen: Ontspannen - Bewegen - Kracht en Coördinatie.

Stap 1: Ontspannen
De eerste stap houdt in dat we ons richten op het oplossen van spanning in je lijf. In de oefeningen, waarbij we diverse hulpmiddelen inzetten, halen we de opgeslagen spanning uit je bewegingsspieren en je gewrichten. Je leert je lichaam bewust te voelen en je leert je lichaam opnieuw kennen. Je leert via ervaring, via je lichaam, dus niet via je hoofd. Je ademhaling, je alertheid / focus en de drukmassage van hulpmiddelen zoals strip, rol, boog of je eigen lichaamsgewicht hebben een grote uitwerking op het ontspannen van spieren en structuren.

Je neemt je meer ontspannen lijf (en hoofd!) en dat wat je in de eerste stap leert en ervaart mee naar stap 2. In stap 2 leer je met een meer ontspannen lichaam (opnieuw) bewegen.
 

Stap 2: Bewegen
Nu de bewegingsspieren en gewrichten spanning hebben losgelaten en we ons op bepaalde aspecten hebben gefocust, kunnen we ons richten op het (opnieuw, ontspannen leren) bewegen. Dit doen we door het rustig en met aandacht beoefenen van yogahoudingen.

In de les onderzoeken we en oefenen we kleine en grote bewegingsketens in ons lichaam, door het doen van yogaoefeningen. Dat wat je leert over die kleine en grote bewegingen in je lijf, neem je mee in de bewegingen van je dagelijks leven. Je oude, belastende voorkeurshouding en -bewegingen veranderen langzaam in een nieuwe, niet belastende houding en bewegingen.

In iedere les staat het beoefenen van een of enkele 'bewegingsketens' centraal, met als doel ontspanning en mobiliteit van spieren, wervels en gewrichten toe te laten nemen. Met andere woorden: in de les zorg je dat je lichaam soepeler gaat bewegen.

Iedere les kom je er achter waar bij jou verstoringen in de bewegingsketens optreden. Je herkent ze vast al wel: een bovenrug die krom is, schouders die stijf zijn, een gespannen onderrug die gevoelig is voor overbelasting, etc. Deze verstoringen beperken de vrije doorgifte van beweging en uiteindelijk kunnen hier fysieke en mentale klachten door ontstaan.

De les en de oefeningen zorgen ook voor een 'meditatieve beleving'. Meditatie in beweging dus, heel ontspannend!

Met de kennis en de ervaringen uit stap 2 kunnen we ons ook richten op stap 3, het opbouwen van kracht en coördinatie.


Stap 3: Kracht en Coördinatie
Nadat je bewegingsspieren en gewrichten spanning hebben losgelaten (stap 1) en je de bewegingsketens in gang zet in de verschillende yogahoudingen (stap 2), ontdek en ervaar je de aspecten van kracht en coördinatie.

In stap 3 kunnen kracht en krachtopbouw in de juiste spieren en structuren je nieuwe houding steeds verder ontwikkelen. Je bouwt bijvoorbeeld kracht op in de dieper gelegen houdingsspieren in je rug, rondom je wervelkolom. Deze spieren staan niet onder invloed van je wilskracht, maar worden geactiveerd en getraind op het moment dat de bewegingsspieren ontspannen en je lichaam de juiste houding aanneemt.

Door het regelmatig doen van CAY oefeningen en door de tijdsduur van de yogahoudingen op te voeren bouw je steeds meer kracht en coördinatie van deze spieren op. Wanneer deze spieren goed functioneren, krijg je een gevoel van ruimte en vrijheid in je lichaam!

Natuurlijk sluiten we iedere les af met een ontspanningsoefening!

Wanneer je vanuit ontspanning gaat bewegen, draagt deze ontspanning bij aan het opbouwen van kracht. Ofwel, de opbouwende kracht die ontstaat bij vrije bewegingen wordt gedragen door ontspanning!

‘Ontspannen, vrij bewegen, kracht opbouwen en het bewust ervaren van ruimte en lichtheid’, dat zijn de termen waar we ons in de les op richten! 

 

Yoga zonder Poeha logo