Zonder Poeha
Yoga en TRE

Tension & Trauma Releasing Exercises

Als we zo gemakkelijk gestresst kunnen raken, moet er ook een mogelijkheid zijn om dat, met hetzelfde gemak, weer te ontladen…’

Leer zelf stress en diepe chronische spanning loslaten met de 'zelfhulpmethode' van David Berceli.


TRE® leer je van een gecertificeerde provider, pas daarna ga je zelf aan de slag!


Grondlegger TRE, David Berceli

TRE® in het kort

Tension & Trauma Releasing Exercises, ofwel TRE®, is een zelfhulpmethode om dagelijks opgelopen spanning en stress en diepe (chronische) spanning los te laten. Het kan zijn dat chronische of dagelijkse spanning bij jou een gevolg is van een traumatische ervaring. 

TRE leert je een manier van spanning loslaten die je als mens wellicht bent vergeten of onbewust bent verleerd. Dieren 'schudden en trillen' opgedane spanning heel simpel van zich af en gaan daarna door met hun dag. Veel mensen hebben dit natuurlijk vermogen van ontladen verloren; ons brein, onze gedachten, onze ratio heeft het overgenomen. We bedenken verklaringen voor wat er gebeurd is, denken na over oplossingen, maar de kennis en kunde van ons lichaam nemen we niet mee.


Door het doen van enkele oefeningen breng je een autonoom/onbewust proces van ontladen op gang: er ontstaan ‘tremoren/trillingen’ en andere sensaties die met ontladen te maken hebben. TRE laat je kennismaken met sensaties op allerlei lagen: fysiek, emotioneel en mentaal (en ook spiritueel). Soms zijn die sensaties nieuw voor je, of spannend. Binnen TRE is daarom de ‘zelf-regulering’ erg belangrijk, je leert zelf hoe je je grenzen in de gaten kunt houden.


TRE laat je meer innerlijke rust, kalmte en ruimte ervaren.


TRE oogt simpel, dat is het ook. In feite leer je in een middagje of avondje de TRE methode die je ook zelf thuis kunt toepassen. Dat is fijn, die eenvoud. Maar zodra je er mee begint is een aantal keer begeleiding in dat wat er gebeurt, in het proces van loslaten dat je start, het waarom en wanneer en hoe te reguleren, vaak toch wel fijn en ondersteunend.

Ik werk in TRE introductiesessies (je eerste kennismaking met TRE) en TRE Coaching (een vervolg op de introductiesessie) met de Poly Vagaal Theorie van S. Porges. Samen inzicht krijgen in dat wat er gebeurt in je 'systeem' vind ik belangrijk.


TRE is geen wondermiddel, het is een zelfhulpmethode met oefeningen die leiden naar het 'ontladen van spanning'. Het kost tijd en aandacht, jouw tijd en jouw aandacht, jouw motivatie. Kortdurende professionele begeleiding is nodig.


Lees verderop over mijn kennismaking en ervaring met TRE, bekijk hieronder het animatiefilmpje over TRE of lees meer over TRE op de website van TRE-Nederland. 


Bekijk animatiefilmpjes op YouTube

Dit animatiefilmpje bevat een korte uitleg over TRE, met NL-

ondertiteling (kun je rechts in het filmpje aanzetten).
Bekijk dit animatiefilmpje als je nog iets meer weten over je autonome zenuwstelsel. Beide filmpjes zijn een goede voorbereiding op een TRE introductie.


TRE-Nederland en TRE-internationaal

Op de website van TRE-Nederland vind je meer informatie, video's en uitleg. Ook kun je er andere providers vinden in Nederland. 

TRE-Nederland en de meeste gecertificeerde TRE-providers zijn verbonden met de wereldwijde, internationale organisatie TRE for all


TRE is een cadeautje voor jezelf!
Een poos geleden gaf ik mezelf een cadeautje. Dat mocht wel eens na een drukke tijd, puur iets voor mezelf. Ik vond het wel prijzig, maar op de een of andere manier was mijn interesse gewekt. Ik wist niet precies wat het was, TRE, het klonk wat vreemd en wat de mensen die TRE beoefenden deden, zag er naar mijn mening een beetje gek uit. Raar hè, die oordelen en vooroordelen die je remmen in je eigen ontwikkeling ;-)


Maar goed, mijn interesse werd groter naarmate ik er meer over hoorde en er over las. Zo groot dat ik de stap nam en een individuele sessie aanvroeg. Uiteindelijk heb ik mezelf dus een individuele TRE sessie cadeau gegeven en ook een extra TRE sessie in een groepje. Daarna kon ik zelfstandig aan de slag, gewoon thuis, in mijn tempo, wanneer ik maar wilde.

TRE doorgeven aan anderen, als provider en mentor
Tja, wanneer je op het eerste gezicht ‘vreemde dingen’ doet, vertel je dat niet meteen tegen iedereen. Eerst zelf maar eens proeven en ervaren, het proces ondergaan. Mijn motivatie om me verder te verdiepen in TRE en het ook anderen te kunnen leren zorgde ervoor dat ik de opleiding tot TRE-provider heb gevolgd. Sinds 2017 mag ik ook de TRE kennis en methodiek aan anderen overdragen, sinds 2021 ben ik ook werkzaam als mentor in het certificeringstraject voor providers, in de opleiding van Marc Doomernik (Verfrissende Blik).

Stress en spanning zetten zich vast in je lichaam en in je brein
Ik ben enorm blij met dat cadeautje van toen. TRE geeft me een mogelijkheid om me op een heel natuurlijke manier te ontspannen. In een TRE sessie laat je de spanning die opgeslagen zit in je lijf namelijk los op een bijzondere manier. Een manier die we terugzien bij veel dieren, een manier die we zelf verleerd zijn. Trillende benen, knikkende knieën, het uitbrekende zweet, we laten het liever niet zien, we stoppen het weg, slaan al die ‘spanning en stress’ wanneer er iets onprettigs gebeurt, op in ons lijf. We houden alles vast, zo dat dat lijf stijf en stug wordt en er klachten kunnen ontstaan, zowel fysiek, emotioneel als mentaal.

Ook ons brein is slim en creëert gedachten- en gedragspatronen om maar zo min mogelijk last van te hebben van de stress en de spanning die er niet uit kan. Spanning en stress door allerlei micro, mini en macro traumatische ervaringen in je leven, van vroeger en van nu, zitten in je hoofd en in je lichaam opgeslagen. Spanning en stress door ‘dingen’ die je allang vergeten bent, of door ‘dingen’ die je je soms of wellicht vaker herinnert en waarbij onprettige gevoelens en emoties een rol kunnen spelen.

Dingen, gebeurtenissen, herinneringen en gedachten kunnen spanning hebben vastgezet of dat iedere keer weer doen als je er aan terug denkt. Dingen waar je niet of nauwelijks over praat, die je weg stopt of die teveel reacties oproepen, reacties die je misschien niet altijd onder controle hebt.

Terugkerende onprettige gevoelens en emoties?
Gelukkig hoef je niet te praten of te denken bij TRE. Wat heerlijk, bij TRE hoef je niet te praten! Niet praten en niet graven in gevoelige onderwerpen over vroeger, over wat je nu moeilijk vindt in het leven of over dingen die je emotioneel raken. Ik ga er vanuit dat iedereen ‘gevoelige’ onderwerpen heeft en daar zo nu en dan mee geconfronteerd wordt. Ik geloof dat in ieders lichaam en hoofd daar de gevolgen van terug te vinden zijn, dat spanningen en stress een spoor achtergelaten hebben. Dat gebeurt in ieders leven, dat ís leven.

De spanning die je ervaart en de gevoelens en de emoties die er bij komen kijken, zijn soms overweldigend. Dan is het er over praten, het ‘loslaten of accepteren’ door er over te praten, soms te moeilijk. Alleen al er aan denken kan te veel zijn. Soms is er ook niet meteen een geschikt iemand aanwezig om mee te praten. Je wil je wel veilig en op je gemak voelen bij diegene met wie je praat.

Bij TRE hoef je dus niet over gevoelige onderwerpen te praten, je hoeft er zelfs niet aan te denken. Bij TRE laat je het over aan je lichaam, het lichaam laat de spanning los en er ontstaat ontspanning, rust en kalmte in je lijf én in je hoofd. Het maakt ook niet uit wat het was dat spanning bracht, het kan fysieke stress geweest zijn (een ongeluk), of psychische stress (een nare gebeurtenis).

Yoga helpt toch ook?
Ik vind het erg prettig dat ik bij TRE niet hoef te praten en niet hoef te denken, dat ik echt naar mijn lichaam kan leren ‘luisteren’. Zelfs bij het beoefenen van yoga (ik ben ook yogadocent) merk ik dat ik toch vaak in mijn hoofd zit en dat het moeilijk is om ‘het over te laten aan het lichaam’, je brein corrigeert vaak en veel, op een manier die niet altijd spanning oplost en soms nieuwe spanning oplevert. Om tot de diepere laagjes van ons (on)bewustzijn te komen en daar rust en kalmte te brengen, is het nodig allerlei lagen met spanning te onderzoeken. TRE helpt me enorm om die laagjes op te lossen, zonder last te hebben van mijn bewuste denken. TRE geeft me een nieuw referentiekader over ‘wat ontspanning is’ en ‘hoe ik ontspanning ervaar’.

TRE en het reguleren van gevoelens en emoties
TRE is fijn om alledaagse (chronische) stress los te laten. TRE is ook fijn om in te zetten als het praten of denken aan iets, je blokkeert en belemmert. Jij bent degene die de ‘ontlading van spanning’ in de TRE sessie en de intensiteit ervan, reguleert. Het loslaten van spanning is fijn, maar de ontlading (in warmte, tintelingen, prikkelingen, trillingen, gevoelens en emoties, gedachten, etc.) is het prettigst en het effectiefst als het in een tempo gebeurt dat bij je past, dat comfortabel is.

Bij TRE leer je de regie te nemen, meer controle terug te krijgen. Je ervaart hoe ontspanning aanvoelt en kalmte en rust ontstaat, je leert hoe je je fysieke ontlading en je gevoelens en emoties die loskomen in de sessie kunt reguleren. Wie weet lukt het daarna ook beter in je dagelijks leven of wanneer er iets stressvols gebeurt.

Praten, pillen en/of TRE?
TRE kan ook helpend zijn om naast een ‘praat- of pillentherapie’ in te zetten. Want als je lichaam tot rust komt en je meer een gevoel van rust en kalmte ervaart, zal het praten mogelijk ook beter gaan, praten zonder overrompeld of geblokkeerd te raken door gevoelens en emoties. Ik raad je aan om je therapeut te vertellen als je start met TRE. Ik kan je therapeut of jou uitleggen wat TRE gerelateerde reacties en uitwerkingen zijn, samen werken we zo aan jouw herstel.

Je eigen TRE proces starten?
Ik ben inmiddels sinds 2017 een gecertificeerde TRE-provider en draag de kennis en de methodiek graag over. Ook ben ik werkzaam als mentor in de TRE-opleiding en begeleid mensen in hun certificeringstraject tot provider. Ik assisteer de trainer (Marc Doomernik) in de Modules en gezamenlijke supervisiedagen en geef persoonlijke supervisies aan de trainees in opleiding (live en online).

Is je interesse gewekt? Wil je er meer van weten of ben je benieuwd naar hoe jouw proces zich ontvouwt met TRE?
Laat het bezinken, denk er even over na en wie weet wil jij jezelf ook dit cadeautje geven? Bel of mail me gerust als je vragen hebt, of vraag een TRE introductiesessie aan.

Ontspannen groet, Mireille